Kříž mrtvého pastýře Prühnera

Každá vesnice má své záhadné místo, které přitahuje neštěstí. Jedno takové mají ve Vitíně u bývalého JZD a pěšiny do Ševětína. Dodnes zde stojí litinový kříž, na vzpomínku jednoho neštěstí.

Musíme se ale vrátit do doby konce 19. století. Tehdy ve Vitíně žila rodina obecního pastýře a sluhy Prühnera, nebo Frühera. Starý Prühner měl mnoho dětí, které z bídného platu sotva uživil. Většina dětí byla ve službě u sedláků, jen nejmladší syn, asi desetiletý pomáhal pást ovce. Jednoho večera se syn nevrátil z pastvy domů, a proto jej starý pastýř šel hledat. Na místě, o terém již byla řeč v úvodním odstavci, jej našel mrtvého. Někdo tvrdí, že byl ubit, jiný zase, že ubodán. Zkrátka, syn byl mrtev a první podezření padlo na Prühnera, kterého si odvedli četníci. Jelikož však měl dobré alibi, byl propušten. Pravý vrah tehdy nebyl dopaden a na prühnerova syna nám dodnes zůstala vzpomínka v podobě litinového kříže.

Až někdy půjdete okolo, vzpomeňte si na něj a jeho rodinu.

Další smutné události vážící se k tomuto místu jsou dodnes natolik živé, že o nich nebudeme zde psát. Jednu z nich připomíná malý pomníček u paty kříže.uj-003

Menu
Nejnovější komentáře
    Statistika návštěvnosti

    TOPlist

    coffee canister