Smrt ve studni

V minulých dobách, kdy ještě každý grunt neměl vlastní studnu, byly domácnosti zásobovány vodou z obecních studní. Tak tomu bylo i v Chotýčanech. Zde měli také jednu obecní studnu, která však již nestačila zásobovat celou ves.  Místní proto přivedli na náves proutkaře, aby jim nalezl vodu co nejblíže jejich domovům.

DSCN0259

Statek „U Šmídů“

Proutkař po chvíli hledání zamířil na místo tam, kde se dnes říká „U Šmídů“ a nalezl silný pramen. Místní se chopili nářadí a začali hloubit budoucí studnu. Po několika metrech narazili však na velkou skálu. Studna však nebyla dostatečně hluboká a proto museli pokračovat. Skála se však ukázala jako velká potíž a proto si na pomoc přivolali profesionála – střelmistra. Tento muž si nejprve prohlédl studnu a pak se dal do díla. Práce mu šla od ruky a když se chystal poslední odstřel a místní začali mít radost z budoucí studny, došlo k zádrhelu. Poslední odpal se nezdařil a nálož uložená v hloubi země neexplodovala. Střelmistr počkal hodnou chvíli a očekával výbuch. Když se nedočkal, nechal se do studny spustit. Jak to tak na světě bývá, ve chvíli, kdy byl střelmistr v blízkosti nálože – explodovala. Tehdejší zúčastnění se staly svědky velké rány a také toho, že ze studny začaly létat končetiny a kusy těla….Zbytky střelmistrova těla se daly nalézt po celé návsi.

DSCN0263

studna „U Šmídů“

DSCN0264

Kříž „Za Košářů“

mapy (6)

Mapa Chotýčan – 1 Šmídů. 2 Košářů, mapa převzata z www.mapy.cz

Za vsí v místech zvaných „Za Košářů“ byla vyhloubena jáma a ostatky pohřbeny. Později zde vznikl kříž, který připomíná střelmistrovou smrt. Studna, ve které muž zemřel, se posledním výbuchem naplnila vodou, avšak nikdo z místních odtud vodu nebral a dosud nebere. Tato studna je dosud ve změněné podobě k vidění na začátku návsi v Chotýčanech.

Menu
Nejnovější komentáře
    Statistika návštěvnosti

    TOPlist

    coffee canister