Radonická tvrz

K tvrzi Radonice se váže mnoho pověstí, některé natolik zlidověly, že již málokdo ví od koho kterou slyšel. Autor tohoto příspěvku se tyto dozvěděl od obyvatelky č.p. 13 v místě, na její přání jméno neuvedeno

 

První

Na radonické tvrzi bydlelo hříšné panstvo. Jediným poctivým člověkem byl panský kočí. Bůh se již nemohl na hříchy panstva dívat a proto vyslal panského kočího ven z tvrze. Jakmile kočí vyjel z bran sídla celá tvrz se sesypala a panstvo navždy pohřbila.

 

Druhá

Pověst praví, že tvrz byla vystavěna na dubových pilotech uprostřed bažiny. Nový majitel tvrze který ji koupil o této místní zvláštnosti však nevěděl….Na oslavu koupě tvrze uspořádal oslavu, na které se hodně pilo, jedlo a hlavně tančilo. Bohužel jeden pilíř námahu nevydržel a tvrz se propadla a sní i panstvo.

 

Třetí

Jednou jedna mladá dívka prala v místech bývalého příkopui prádlo. Jak tak ždímala a máchala uslašela z vody zazvonění.V lese bijí poledne, podivila se dívka. Když zazvonilo po mnohé, zakřičela rozhořčeně, kýho čerta. Voda se na to zčařila a ustal klid. Když se svěřila matce zjistila, že jí lákaly duše zemřelých a nebo se o ní pokoušel satan.

 

Čtvrtá

Panstvo na radonicích chovalo psy, to že měli své chrty radši než své poddané dokazovali zlatými obojky psů posázenými rubíny. Když se tvrz propadla do pekla a zavalila jí zem, jedna prostá dívka našla obojek a zbohatla.

 

Jak vidno, tyto pověsti nasvědčují, že panstvo nebylo v radonických domáctnostech oblíbené….

Tvrziště je dodnes patrné a pomístní název „Na propasti“ dodnes používá.

Menu
Nejnovější komentáře
    Statistika návštěvnosti

    TOPlist

    coffee canister